Петък, 17 май 2024

17.05.2024

Последвайте ни

В Плевен пред директори на училища и учители бе представена платформата "Дигитална раница"

В Плевен пред над сто директори на училища от областта и учители, както и експерти от Регионалното управление на образованието (РУО), бе представена електронната платформа "Дигитална раница". Домакин на събитието бе Държавна финансово-стопанска гимназия "Интелект".
Платформата е създадена като част от проекта "Образование за утрешния ден", финансиран от Оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" (2014 - 2020), съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. 
"Образованието върви към дигитализация, както вървят и процесите в обществото ни. "Дигиталната раница" дава възможност за използването на голям обем от ресурси, които да са приложими в работата, в образователния процес, в задаване на домашните работи, в търсенето на различни източници, които да подпомогнат обучението", каза при откриването на събитието Албена Тотева, началник на РУО в Плевен. Тя подчерта, че в област Плевен проектът е стартирал със създаването на клубове по интереси. До момента те са 152 с основни занимания по ключови дигитални умения с участието на над 2000 ученици. Учители са преминали и специализирани обучения по преподаване на дигитална грамотност, защита на интелектуалната собственост, медийна грамотност, онлайн съдържание, кибер защита и други. 
Платформата представлява единен портал, в който са концентрирани всички необходими неща, свързани с образованието. Това включва получаване на информация за развитието на учениците в обучителния процес, интерактивно безплатно дигитално образователно съдържание, предоставени са и инструменти на учителите, с които те сами да могат да създават такъв вид съдържание, каза за БТА Яни Гебеджелиев, лектор и представител на екипа, разработил платформата. Той подчерта, че "Дигитална раница" е напълно безплатна и е достъпна на всички видове устройства като смарт телефони и таблети, тествана е дори успешно и на смарт хладилник.  
В платформата са интегрирани освен съдържание от външни доставчици, но и всички електронно достъпни варианти на учебниците, заплатени от Министерството на образованието и науката.
По думите на Гебеджелиев голяма част от училищата в страната вече ползват новата платформа. Той е категоричен, че това е бъдещето в обучението и самоподготовката на учениците, защото е "едно естествено развитие на системата на образованието".
Достъпът до "Дигитална раница" се осъществява на адрес https://edu.mon.bg/ чрез националните образователни акаунти на учениците и учителите.

c