Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

В писмен коментар за АФП Зеленски изрази увереност, че новото френско правителство ще запази подкрепата си за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски изрази увереност, че новото френско правителство, което ще бъде сформирано след парламентарните избори във Франция, ще запази подкрепата си за Украйна във войната срещу Русия. Той изрази това мнение в ексклузивен писмен коментар за Франс прес. 
Думите му идват в навечерието на първия тур на парламентарните избори във Франция, насрочен за 30 юни. Вторият тур е на 7 юли. Този вот би могъл да доведе френската крайнодясна партия „Национален сбор“ на власт във Франция, а тя редовно е критикувана заради близостта си с Русия на президента Владимир Путин, отбелязва АФП.
"Вярваме, че французите ще продължат да подкрепят Украйна каквато и да е политическата ситуация", казва Зеленски в коментара за Франс прес.
"Вярваме, че по волята на френския народ следващото правителство ще продължи да подкрепя напълно Украйна едновременно на бойното поле и в присъединяването й към ЕС“, допълва той.
Поздравявайки Франция за непоклатимата й подкрепа за Украйна още от началото на руската инвазия през февруари 2022 г., Зеленски изразява увереност, че новото френско правителство ще запази независимостта си спрямо Русия и ще остане вярно на европейските ценности. 
"Ние сме уверени, че бъдещото правителство ще бъде независимо от руския агресор и ще остане привързано към европейските ценности и към една силна и единна Европа, същата тази Европа, която Украйна защитава срещу руската тирания", допълва Зеленски.
След парламентарните избори във Франция обаче има риск президентът Макрон, който е поддръжник на Зеленски, да съжителства с крайнодесен премиер, който може да преразгледа мащабите на военната помощ, която Франция предоставя на Киев, посочва АФП.
След като се представи като посредник между Киев и Москва в началото на войната и след като призова да не бъде унижавана Русия, Макрон се превърна в ключов поддръжник на Украйна, подтиквайки останалите европейски държави, по-конкретно Германия, да засилят своята подкрепа за Киев.
През февруари Макрон предизвика и дебати за изпращането в Украйна на западни военни, като отказа да изключи тази опция. Въпреки че тази идея не беше приета положително от някои съюзници на Франция и на Украйна, други страни като Полша, балтийските републики и Чехия я одобриха.
Председателят на "Национален сбор" Жордан Бардела, който би могъл да стане следващият френски премиер, е противник на разполагането на френски военни в Украйна, както и на изпращането на ракети с голям обсег, които биха позволили на украинската армия да поразява руска територия, отбелязва Франс прес.

c