Петък, 10 май 2024

10.05.2024

Последвайте ни

В Крушари искат да изградят закрит музей, за да показват богатството на Залдапа (ВИДЕО)

До момента са разкрити над 2800 мраморни детайла, а е изследвана малка част от гъсто застроения град с вероятно население около 8000 души

Община Крушари търси възможност да кандидатства с проект за финансиране за изграждане на закрит музей, където да бъдат изложени хилядите артефакти, открити при археологическите разкопки на раннохристиянската крепост Залдапа. Това съобщи в отговор на въпрос на Про Нюз Добрич кметът на Общината Илхан Мюстеджеб.

В областта на трансграничното сътрудничество местната администрация си партнира с община Баняса, Румъния. Преди дни са подали съвместен проект в областта на спорта. Очаква се подходяща мярка по Програмата Interreg VI-A Румъния, за да се подготви проект, по който бившия младежки дом в Крушари може да се превърне в музей.

Вече има изграден лапидариум пред общината, където могат да се видят много от находките. Но закрит музей няма, а той може да се привлече туристите да идват тук.  Има потенциал, има бъдеще, но трябва да сме адекватни с времето, посочи кметът.   

Община Крушари всяка година заделя по около 10 000 лева с решене на Общински съвет за подпомагане на археологическите разкопки на крепостта Залдапа. Осигурява логистиката, място, където археолозите да нощуват, помага с всичко, от което се нуждаят -  почистване, багер или друго.  

При разкопките тази година, които се провеждат за девета година, са открити уникална мозайка и мраморни орнаменти. Мозайката е в четири цвята, с нюанси на пети цвят. Тесери се казват тези кубчета. Някои са изрязани от керамика, други са изрязани от мрамор, за да се покрие тази цветова гама. Орнаментите са определено геометрични. Мозайката е сравнително късна – след началото на 6 век.

Досега са разкрити шест базилики и църкви, като най-забележителна е четириконхалната църква с форма на четирилистник. Впечатляваща находка от проучването на крепостта е амвонът, който е необикновено голям.  В лапидариума пред сградата на Община Крушари могат да се видят много детайли и платформата му. С откритите тази година нови детайли той може да бъде възстановен напълно, което е също много рядко явление.

Според археолозите край днешното крушарско село Абрит е бил най-представителният, най-големият във вътрешността.  260 декара е укрепената площ, има сателитен квартал, още един и още един. Една агломерация около 40 хектара, бил е гъсто застроен, смята проф. д.и.н. Георги Атанасов, ръководител на археологическата експедиция. Благодарение на аерофотоснимките и плановете още от Шкорпил, Шкорпил е започнал разкопките тук, правим едно изчисление, че може би са живели поне 8000 човека, което е много за онази епоха. Имайте предвид, че през 10 век Лондон и Париж се изчислява населението им на около 8000. И все пак това е римска империя.

При разкопките на по-ранните сгради са открити много монети от 4-5 век. Археолозите имат основание да твърдят, че в средата на пети век градът е разрушен и след началото на шести век отново е възстановен.

c