Петък, 19 април 2024

19.04.2024

Последвайте ни

Входният билет в Ботаническата градина в Балчик надмина този на градината в Монако

Входните билети за възрастни в Ботаническата градина в Балчик са вдигнати от няколко дни, научи Про Нюз Добрич. Там вече се влиза срещу 15 лева на човек. Сумата е по-голяма от входния билет (7.40 евро) в световноизвестната Екзотична градина в Монако, допреди да започне ремонта й в началото на 2022 г.

Ръководството на Университетска ботаническа градина Балчик промени ценоразписа си в началото на януари 2022 година. Тогава бе обявено, че таксата за възрастни е 12 лева и по 5 лева за ученици, студенти и пенсионери. За организирани посещения за деца до 7 години е по 1 лев на дете, а за деца със семеен придружител и за хора с трайни увреждания е безплатно. Цената за семеен пакет – родители с деца до 18 години е 24 лева. Има посочена такса и за паркиране – 5 лева за календарен ден за автомобил.

За сравнение, през 2021 година година входът за възрастни е бил 8 лева, а за ученици и пенсионери – 3 лева, входът за автомобили – 3 лв. 

От сегашния ценоразпис, публикуван на сайта на Университетските ботанически градини, става ясно, че таксата за възрастни в средата на летния сезон скача от 12 на 15 лева. Останалите цени се запазват, както бяха обявени през януари.

Опитахме се да разберем колко струва на туристите да разгледат световноизвестната Екзотична градина на Монако (Jardin exotique de Monaco). Ботаническата градина в Балчик е с втората по големина кактусова колекция в Европа, след тази в Екзотичната градина в Монако. Според сайта на Jardin exotique de Monaco, през 2022 година Екзотичната градина е затворена за посещения заради извършване на ремонти. Преди това входните такси там са били следните:

Безплатно е посещението до 4-годишна възраст. Цената за възрастен е 7,40 евро, за дете (от 4 до 18 години) - 3,90 €. По заявка и резервация за ученици е 3,90 €, пенсионери - 5,60 €, хора с увреждания - 3,50 € (възрастен), 2,50 € (дете).  

c