Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

В Казахстан арестуваха бивш министър на вътрешните работи във връзка с размириците, при които загинаха 238 души

Властите в Казахстан арестуваха днес бивш министър на вътрешните работи във връзка със смъртоносната полицейска репресия по време на размириците, обхванали страната през 2022 г., съобщават казахстанските медии, предаде Асошиейтед прес.
Генералната прокуратура обяви, че Ерлан Тургумбаев е задържан по обвинение в "злоупотреба с власт и служебни правомощия, довела до тежки последици" при жестокото потушаване на бунтовете от страна на полицията. Министерството на вътрешните работи на Казахстан отговаря за полицията в страната. 
Размириците започнаха в град Жанаозен на 2 януари 2022 г., когато жителите протестираха срещу рязкото увеличение на цената на втечнения газ, който обикновено се използва като гориво за автомобилите в Казахстан.
Протестите прераснаха в критики, свързани с корупция и икономическо неравенство, и насочени срещу бившия лидер Нурсултан Назарбаев, чиито критици твърдят, че той се възползва от огромното енергийно богатство на страната още от встъпването си в длъжност през 1991 г. 
Назарбаев подаде оставка от президентския пост през 2019 г., но все още разполагаше със значителна власт по време на протестите като ръководител на Съвета за сигурност на Казахстан. 
В Алмати, най-големия град в страната, протестите прераснаха в насилие и президентът Касъм-Жомарт Токаев издаде заповед за стрелба, когато демонстрантите щурмуваха правителствени сгради. Според официални данни при размириците са загинали 238 души. 
След това Токаев прокара редица реформи, включително ограничаване на президентските мандати до един.

c