Петък, 03 май 2024

03.05.2024

Последвайте ни

В Каварна представиха проекта, по който шест морски общини купиха електромобили

В Каварна се проведе финална пресконференция по проект „Черноморска електромобилност“. Добруджанската морска община е водещ партньор по проекта, обединил усилията на шест черноморски общини Каварна, Бяла, Дългопол, Долни Чифлик, Несебър и Приморско да се адаптират към променящия се климат и да намалят емисиите си чрез прилагане на иновативни мерки в сектора на транспорта и повишаване капацитета на общинските си служители.

Проектът „Черноморска Eлектромобилност“ се реализира от  31.03.2023 г. до 30.04.2024 г. с финансовата подкрепа на Програма „Опазване на околната среда и климатични промени“ чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Асоциация на Българските Черноморски Общини (АБЧО) и Норвежката компания за изследвания и иновации Smart Innovation Norway AS са партньори по проекта и указаха необходимата техническа експертиза за постигане на резултатите по проекта. Цялостната идея на проекта беше чрез поредица от обучения, проучване и взаимстване на добри практики от държавите донори да се подобри капацитета на местните власти за планиране на обществено приемливи политики свързани с адаптацията, прилагане на мерки за предотвратяване или свеждане до минимум на щетите, които могат да причинят климатичните промени.

За целта на територията на общините-партньори се изгради така наречения "Черноморски коридор за електромобилност" чрез монтирането на зарядни станции. Така чрез новоизградената инфраструктура, свободното зареждане на електрически превозни средства на гражданите и туристите стана достъпно по цялото българско Черноморие. Освен това, в рамките на проекта бяха закупени по един електромобил за всяка от шестте общини, които вече се ползват за общински социални дейности. Разработено е мобилно приложение, което свързва зарядните станции и дава информация за тяхното местоположение и статус в реално време.

За подобряване капацитета на общинските служители в партньорските общини бяха проведени две специализирани обучения: едното за преразглеждане и оценка на ефективността на общинските стратегически планове и мерките, които вече са предприети за смекчаване и адаптация към климатичните промени, а второто – за  подобряване на експертизата им в областта на планиране на мерки за климатичните промени. В допълнение, общинските експерти се запознаха с постиженията на Норвегия в разработването и прилагането на иновативни мерки за адаптация към климатичните промени на местно ниво, с акцент върху транспорта, по време на проведено работно посещение в град Халден, където е седалището на  норвежкия партньор.

Експертите на АБЧО разработиха за шестте общини - партньори по проекта Общински план за намаляване на емисиите на парникови газове и адаптация към изменението на климата до 2030г., вземайки в  предвид основните стратегически документи на европейско и национално ниво, както и секторни и хоризонтални документи, свързани с политики по изменение на климата и адаптация към климатичните промени.

Интересни подкасти за екологичните и икономическите предимства за електрическите автомобили, полезни съвети и зарядна инфраструктура са достъпни за широката общественост на сайта на проекта и в социалните мрежи. Пак там могат да се намерят и подготвените добрите примери от Норвегия, Исландия и Лихтенщайн в областта на адаптация към изменение на климата на местно ниво под формата на кратки интерактивни видео филмчета.

c