Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

В Иран бяха извършени първите арести, свързани със самоубийствените атентати преди два дни

Извършени са първите арести във връзка със самоубийствените атентати в Иран, при които загинаха над 80 души, съобщи иранският министър на вътрешните работи Ахмад Вахиди, цитиран от ДПА. 
Според иранската информационна агенция Тасним тайните служби са арестували заподозрени в пет провинции. Иранските медии съобщиха, че броят на жертвите на атентата, отговорността за който беше поета от "Ислямска държава" отново е бил коригиран - от 84 на 89 души. Първоначално беше съобщено и за над 100 убити, но после данните бяха занижени.
На траурна церемония в памет на жертвите в южния град Керман представители на иранското ръководство заплашиха враговете си.
"Бъдете сигурни, че силата на инициативата е в ръцете на нашите богоизбрани войски", заяви президентът на Иран Ебрахим Раиси. Както обикновено, речите бяха съпроводени с викове "Смърт на Израел" и "Смърт на Америка".
Отговорност за нападението пое терористичната сунитска групировка "Ислямска държава". Тя заяви, че двама атентатори самоубийци са взривили коланите си с експлозиви по време на траурните церемонии, организирани в сряда по повод четвъртата годишнина от смъртта на иранския генерал Касем Солеймани.
Това е най-смъртоносното нападение в 45-годишната история на Ислямската република. По данни на иранските медии сред загиналите са били десетина деца на възраст под 15 години.
В Иран преобладава шиитско мнозинство. ИД смята шиитите за отстъпници от исляма.
Въпреки това Рита Кац, ръководител на аналитичната групата SITE, която проучва и изследва екстремистката пропаганда, смята, че влиянието на "Ислямска държава" в региона е ограничено. ИД няма разпознаваем лидер и централен щаб, посочва Кац в анализ, цитиран от ДПА. Според нея това означава, че ислямистката организация няма "близки перспективи да си възвърне позициите, които някога заемаше в Близкия изток".

c