Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

В Бундестага бе внесена подписка срещу лидера на "Алтернатива за Германия" в Тюрингия

Парламентарни лидери от германския Бундестаг днес разгледаха петиция, в която се призовава Върховният съд на Германия да лиши от някои основни права крайнодесния политик от "Алтернатива за Германия" (АзГ) Бьорн Хоке, предаде ДПА.
Петицията, която е подписана от около 1,67 милиона души, призовава германския парламент да се обърне към Върховния съд с искане Хоке да бъде лишен от правото да гласува и да заема изборни длъжности.  
Промяна в германската Конституция позволява екстремисти, които застрашават демократичните ценности и институциите на страната, да бъдат лишавани от основни права в случай на "злоупотреби срещу свободния демократичен основен ред".
Това изисква да се подаде петиция до германския парламент и след това тя трябва да бъде разгледана от Конституционния съд, от който зависи окончателното решение.
Хоке е лидер на партийната организация на АзГ в провинция Тюрингия, която има репутацията на изключително радикална структура. Германската служба за вътрешна сигурност смята Хоке и останалите членове на местния клон на АзГ за крайнодесни екстремисти.
В съдебно решение от 2019 година се посочва, че е фактологически обосновано Хоке да бъде определян като "фашист".
Въпреки това крайнодясната партия поддържа стабилна преднина в анкетите за изборите за местен парламент в Тюрингия, които ще се състоят през септември.
Кампанията за събиране на подписи под надслов "Спрете Хоке" продължи два месеца. Индра Гош, който помогна за инициативата, представи петицията пред Брита Хаселман – парламентарна лидерка на партия "Съюз 90/Зелените". 
Хаселман определи подписката като "изключително окуражаващ знак", че гражданското общество в Германия е наясно с опасностите от крайнодесния екстремизъм.  
Хоке представлява "сериозна заплаха за демокрацията и поради това правото му да участва в изборите трябва да бъде отнето", се казва в петицията.

c