Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

В Балчик състоянието на 5-годишния Дима много се влоши, днес спешно заминава за операция

Крачетата на детето започнаха да се парализират. За щастие, нужната за операцията в Испания сума вече е събрана

Днес 5-годишният Дмитрий и майка му заминават за болница в Испания, където спешно да му бъде извършена операция.

През миналата седмица нужната на този етап сума от 137498 лв. беше събрана, дори повече. Междувременно обаче състоянието на детето се влоши и крачетата му се парализираха, сподели Живко Трифонов. Той е управител на хотел „Гардън палас“ Балчик, където преди 2 години приютяват Дима и майка му Йелизавета, които са прогонени от войната в Украйна без шанс за завръщане в родния Херсон.  

Дима е на 2 години, когато му поставят диагнозата. „Имаше време, когато пристъпите за кратко спряха. В самото начало започна да казва: мама, татко, баба, имена на животни, но пристъпите започнаха отново и той спря да говори”, твърди Ирина.
Преди 2 години Йелизавета и 5-годишният ѝ син са прогонени от войната в Украйна без шанс за завръщане в родния Херсон. Болестта на Дмитрий обаче прогресира. 

Зов за помощ: 5-годишният Дима гасне в Балчик, нужна е спешна мозъчна операция, за да живее

 „Пристъпите му са страшно много. На ден са по 10 и повече. Понякога им губя броя. Има дни, в които следват един след друг, буквално през 5 – 10 минути. Не му дават покой. Не може дори да заспи. Ако заспи за минута – две, се събужда с крясъци и плач. Лекарите вече използваха всичко, което практически можеше да се направи – всички препарати и лекарства. Само операция може да ни помогне”, заяви Йелизавета Пославска. Припадъците са внезапни и детето често се наранява, затова не бива да бъде изпускано от поглед. Младата жена работи като камериерка, а в 24-часовите грижи за малкия Дима помага майка ѝ Ирина.   

„Дима трябва да постъпи спешно в болницата. От три четири дни, когато получи пристъп, започнаха да се парализират краката му и въобще не може да направи и крачка. След консултация, докторът е казал, че състоянието му се е влошило много бързо и е определил дата за постъпване в болницата - 22 май. След като се направят нужните изследвания веднага ще му бъде направена и операцията“, сподели майката.

Днес двамата пътуват за Испания, а утре трябва да са постъпят в болницата. Вече е платена таксата за престоя и операцията.

Сега трябва да се направи операция на мозъка, след което ще стане ясно какво ще е необходимо, обясни Живко Трифонов. По думите му известно време след операцията момченцето ще трябва да постъпи за нови изследвания, а едно изследване струва 15-20 хиляди евро.

c