Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Зов за помощ: 5-годишният Дима гасне в Балчик, нужна е спешна мозъчна операция, за да живее

Детето страда от тежка форма на епилепсия, нужни са 73 000 евро, за да бъде спасено. Семейството избягало от Херсон, за да го спаси

5-годишно момченце спешно се нуждае от средства за мозъчна операция в Барселона. Детето страда от тежка форма на епилепсия, която в последните месеци се обостря и вече не се влияе от медикаментозно лечение. Лекарите дават шансове за пълноценен живот, ако бъде оперирано, но за целта са необходими 73 000 евро.

Дима е на 2 години, когато му поставят диагнозата. „Имаше време, когато пристъпите за кратко спряха. В самото начало започна да казва: мама, татко, баба, имена на животни, но пристъпите започнаха отново и той спря да говори”, твърди Ирина.
Преди 2 години Йелизавета и 5-годишният ѝ син са прогонени от войната в Украйна без шанс за завръщане в родния Херсон. Болестта на Дмитрий обаче прогресира.

 „Пристъпите му са страшно много. На ден са по 10 и повече. Понякога им губя броя. Има дни, в които следват един след друг, буквално през 5 – 10 минути. Не му дават покой. Не може дори да заспи. Ако заспи за минута – две, се събужда с крясъци и плач. Лекарите вече използваха всичко, което практически можеше да се направи – всички препарати и лекарства. Само операция може да ни помогне”, заяви Йелизавета Пославска.

Припадъците са внезапни и детето често се наранява, затова не бива да бъде изпускано от поглед. Младата жена работи като камериерка, а в 24-часовите грижи за малкия Дима помага майка ѝ Ирина.

„Плаша се и я викам, защото той не диша въобще и си мисля, че сме го изпуснали. Надвесвам се и го викам: „Дима, Дима, Дима!”. И той започва едва - едва да идва на себе си. Това е ужас.  Толкова е страшно!”, споделя Ирина Пославска.

През последните дни започнали да се подкосяват краката на малкия. Дима се чувства много зле, пристъпите не му позволяват да живее спокойно, има до 10 и повече пристъпа на ден и вечер не може да спи. Ситуацията е спешна и не търпи отлагане, той трябва да отиде за преглед и операция.

„Моля ви, помогнете ни с каквото можете , всяка помощ е важна за мен, на Дима му е много трудно, дадоха му петото антиконвулсивно лекарство и изобщо не помага. Само за сутринта има пет тежки пристъпа, за един ден вече им изгубих бройката. Почти не идва на себе си, след пристъп заспива, след сън пак получава пристъп и всичко се върти в кръг“, споделя майката.

Собствениците на хотел в Балчик, където майката и детето са настанени, вече повече от две години се грижат за тях. Осигуряват им храната, подслон, топлина. Стараем се да имат основните удобства, за да могат да преживяват, споделят от хотела.

„Опитваме се да помогнем по най-бързия начин. Не е малка сумата, но не е непосилна. Молим всеки, който може да окаже помощ, да го стори“, сподели Живко Трифонов, управител на „Гардън палас“ Балчик.

„Много е страшно наистина, но се старая да се държа. Защото той си няма друг и никой освен нас не може да му помогне”, разказва Йелизавета.

Единственото спасение за детето е операция на главния мозък в испанска клиника. За нея обаче са нужни 73 хиляди евро, които са непосилни за семейството. „Ако не се направи тази операция, според лекарите неговото развитие съвсем ще спре и той ще се превърне в жив труп. Аз, като майка, много бих искала детето ми да бъде оперирано, защото лекарите дават всички шансове за пълноценен живот”, изразява надежда Йелизавета.

Макар да е на 6 години, все още е с памперси, а само те струват 200 лева на месец. Лекарствата му са на стойност 500-600 лева.

Операцията е животоспасяваща и буквално трябва да се извърши до месец-два.   За операцията са нужни около 140 000 лева, като до момента са събрани 99 364лева.

От клиниките в Испания са изпратили нови сметки за операцията, като сумата е увеличена. По-тревожното е, че хирургът, който трябва да оперира Дима, може да ги приеме до 10 юни , а след това ще бъде в командировка до септември.

„Скъпи мили хора, моля ви от сърце да ни помогнете да затворим сметката възможно най-бързо до края на май и да имаме време за операцията през юни“, призовава майката.

Подкрепете Дмитро с дарение с карта, PayPal, ApplePay, GooglePay, Revolut или по IBAN сметка:

https://pavelandreev.bg/campaign/pomosht-za-dmytro

Банка: Алианц Банк България

IBAN: BG48BUIN95611000714889

BIC: BUINBGSF

Получател: Фондация Павел Андреев

Основание: Дарение за Дмитро Пославский

Алианц Банк България” АД е официалният банков партньор на Фондация “Павел Андреев”. При дарение на каса в клон на банката НЕ ДЪЛЖИТЕ транзакционна такса.

c