Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Увеличаване на заплахите срещу държавни служители в САЩ

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд осъди нарастването на броя на заплахите срещу американски държавни служители и каза, че това поражда дълбоко безпокойство, предаде Франс прес.
"Тези заплахи за насилие са неприемливи", подчерта Гарланд пред медиите в навечерието на третата годишнина от нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г., извършено от поддръжници на Доналд Тръмп, който е фаворит за кандидатпрезидентската номинация на Републиканската партия през 2024 г.
"Те застрашават основите на нашата демокрация", подчерта министърът. Той изтъкна "дълбоко обезпокоителното нарастване на заплахите срещу хора, заемащи публични длъжности, през последните месеци" на миналата година.
Министерството на правосъдието е разследвало и повдигнало обвинения на хора, които са отправяли заплахи за насилие срещу агенти на федералната полиция (ФБР), федерални съдии, включително от Върховния съд, кандидати за президентските избори, членове на Конгреса, военнослужещи и служители на избирателните служби.
"Тази седмица бяха отправени няколко бомбени заплахи срещу съдилища в цялата страна", добави Мерик Гарланд. 
Един човек беше арестуван вчера и обвинен в заплаха за убийство на член на Конгреса и децата му, припомня АФП. В сряда в Лас Вегас един мъж се нахвърли върху съдийка, когато разбра, че тя е на път да го прати в затвора за нападение и побой. Инцидентът, заснет от камерите на съда, бързо се разпространи в социалните мрежи.
"Това е малка проява на една по-голяма тенденция, която включва заплахи за насилие срещу тези, които организират изборите, които осигуряват сигурността на нашите населени места, които учат децата ни, информират ни, представляват избирателите и гарантират обществената сигурност", подчерта Гарланд. Той напомни, че нападението срещу Капитолия представлява "безпрецедентна атака срещу крайъгълния камък на нашата система на управление - мирното предаване на властта от една администрация на друга". 
Във връзка с нападението на 6 януари 2021 г. бяха повдигнати обвинения на повече от 1250 души, а над 890 са осъдени.  Срещу самият Тръмп са повдигнати обвинения за опит за отмяна на резултатите от президентските избори през 2020 г., спечелени от неговия съперник, демократа Джо Байдън, и за това, че е играл роля в нападението на Капитолия, извършено от негови поддръжници на 6 януари 2021 г.

c