Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Уникална скална църква край Каварна носи името на светите Константин и Елена

В местността Яйлата край Каварна се намира уникалната скална църква „Св. Св. Константин и Елена“.

На 21 май църквата почита император Константин и неговата майка Елена. През 313 г. Константин издава Миланския едикт, с който въвежда християнството като официална религия във Византия. Свикал Първия вселенски събор в 325 година против ереста на Арий. Починал в 337 г. в Никомидия и бил поставен в златен ковчег в църквата "Св. апостоли" в Цариград. Майка му - царица Елена, отива на поклонение по местата, където е живял Христос, построява няколко манастира и открива кръста, на който е бил разпнат Исус. Това събитие се смята за най-важното в историята на християнската църква и затова император Константин и майка му Елена са канонизирани за светци.  

На територията на резервата са разположени голям брой дялани от човешка ръка пещери. Така нареченият "пещерен град” се състои от 101 единични или групирани в комплекси пещери, разположени на различни нива в отвесните скални скатове, обитавани от V хил. пр. Хр. до XI в. сл. Хр. и използвани от хората като жилища, гробници или монашески килии и църкви. 

Особено известна сред туристите е Клисе маара, позната още като скалната църква „Св. св. Константин и Елена”. Второто си име пещерата получава през XIX в. от преселилото се в с. Камен бряг християнско население, което след няколко вековно прекъсване възражда отново религиозния живот на това култово място. Предполага се, че първоначално Клисе маара е служела за жилище. Многобройните кръстове в трите помещения и прабългарският рунически знак във второто отделение на пещерата обаче показват, че през ранното Средновековие тя е била християнска църква, която функционира до края на XI в. сл. Хр. и след дълго прекъсване, през XIX в. отваря отново врати.

Скалната църква се намира в западния дял на резервата Яйлата. Помещава се в пещера с три отделения, последното, от които с отдушник. По стените им са изсечени многобройни кръстове и прабългарски рунически знаци. До иконата на Св. Константин и Елена, може да се види и най-известния български символ - рунически знак "IYI". Използвана е като църква вероятно през ранното средновековие.

В скалния монумент може да се види икона на патроните му – Светите Константин и Елена. Тяхното име носи и православният храм в село Камен бряг, открит през 2004 година. Хората в селото почитат светците по стар стил – на 3 юни, когато там има сбор.  

Многовековна традиция на местното население е тук да се празнува деня на "Св. св. Константин и Елена", защото село Камен бряг не е разполагало с храм и местното население използва скалната църква до 2004 г., когато в селото се издига и първият такъв храм "Св. Св. Константин и Елена". Пещерата е една от 101 документирани досега пещери-жилища. Откритите в тях каменни оръдия на труда фиксират човешко присъствие от V хилядолетие пр. н.е.

Снимки: Атанас Димитров - АтаДим

c