Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Ултраконсервативен кандидат се оттегля от президентската надпревара в Иран

Ултраконсервативният кандидат Амир-Хосеин Газизадех Хашеми се е оттеглил от надпреварата за президентските избори в Иран, насрочени за утре, съобщи иранското министерство на вътрешните работи, цитирано от Франс прес.
Петдесет и три годишният Хашеми е уведомил днес Министерството на вътрешните работи, че оттегля кандидатурата си, се казва в днешно изявление на министерството. 
Вицепрезидент на бившия президент Ебрахим Раиси, който загина при катастрофа с хеликоптер на 19 май, Хашеми сложи край на кампанията си, без да подкрепи конкретен кандидат.
На президентските избори през 2021 г. Хашеми, който по професия е лекар и е председател на Фондацията на мъчениците и ветераните  спечели 3,5 процента от гласовете.
В социалната мрежа "Екс" той обоснова оттеглянето си с желанието си да "запази единството на силите на революцията". 
Хашеми също така призова останалите консервативни и ултраконсервативни кандидати да се "споразумеят" за водещ кандидат, за да сформират единен фронт.
Тези кандидати са Мохамад Багер Галибаф, председател на парламента, Саид Джалили, бивш главен преговарящ по ядрените въпроси, Алиреза Сакани, кмет на Техеран, и духовникът Мостафа Пурмохамади.
Депутатът Масуд Пезешкиан е единственият реформаторски кандидат, посочва АФП.

c