Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Удължава се срокът на временната закрила за бягащите от Украйна

Европейската комисия предложи срокът на временната закрила за хората, бягащи от агресивната война на Русия срещу Украйна да бъде удължен с още една година — от 5 март 2025 г. до 4 март 2026 г.

Като се имат предвид продължаващите руски нападения срещу гражданската и критичната инфраструктура в Украйна, понастоящем не са налице безопасни и трайни условия за завръщането на хората в Украйна. Поради това Комисията смята, че причините за временната закрила продължават да съществуват и че тя следва да бъде удължена с още една година като необходим и подходящ отговор на настоящата ситуация.

Крайната цел е да се гарантира, че всички, бягащи от агресивната война на Русия могат да намерят защита в ЕС и че на тези почти 4,2 милиона души, които вече се ползват от временна закрила в държавите членки се предоставя възможно най-голяма стабилност при настоящите обстоятелства.

Директивата за временната закрила предоставя незабавна закрила и достъп до права в ЕС, включително права на пребиваване, достъп до пазара на труда, настаняване, социално подпомагане, медицинска и друга помощ. Тя също така помага на държавите членки да управляват пристигащите по организиран и ефективен начин.

c