Неделя, 28 април 2024

28.04.2024

Последвайте ни

Ученици и учители от четири училища в страната обмениха идеи и иновативни практики на среща в Габрово

Ученици и учители от четири училища в страната обмениха идеи и иновативни практики на среща в Габрово.  Домакин на дейностите по Националната програма „Иновации в действие“ бе Професионална техническа гимназия (ПТГ) „Д-р Никола Василиади“.
Гости на габровската гимназия бяха преподаватели и възпитаници на училищата-партньори от Технологична професионална гимназия „Мария Кюри“ от гр. Перник, Професионална гимназия по химични и хранителни технологии от град Пазарджик и Техническа професионална гимназия „Никола Йонков Вапцаров“ от град Радомир. 
Учениците и педагогическите специалисти се запознаха с 14-ти ученически гвардейски отряд към ПТГ „Д-р Никола Василиади“, 4-ти ученически духов оркестър, се запознаха с презентациите за историята на училището и град Габрово. Пред гостите са представени разработки на мобилни приложения в гимназията, различни спортни игри. По-късно в зала „Възраждане“ се състоя дискусия, а денят приключи с театрална постановка на социална тематика. 
По време на срещата се създадоха общности между училищата. Учителите обсъдиха иновативните процеси и споделиха резултатите от тях. Обмениха се добри практики, генерираха се нови идеи и продукти, създаде се устойчиво сътрудничество между четирите училищата, заявиха от разградското школо.  
Професионална техническа гимназия „Д-р Никола Василиади“ в Габрово е държавно иновативно средно училище. Основана е през 1895 година по завещанието на д-р Никола Василиади, което той изготвя и подписва в Букурещ на 10 юни 1881 година. За свои единствени легатори-наследници на всички движими и недвижими имущества определя Евлоги Георгиев и д-р Георги Атанасович при условие: ”Ще основат и поддържат в Габрово в княжество България, родното място на баща ми, едно политехническо или занаятчийско училище, което да носи името ми”.

c