Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Участници в пропалестински протест в Берлин настояха за край на войната в ивицата Газа

В Берлин днес се състоят пропалестинска демонстрация с участието на няколкостотин души, които призоваха за прекратяване на войната в ивицата Газа, предаде ДПА.
Демонстрантите преминаха в шествие под лозунга "Солидарност с Палестина" от квартал "Кройцберг" в германската столица до Бранденбургската врата в центъра на града.
Организаторите регистрираха протест с 5000 души, но полицията определи броя им на няколкостотин. Говорител на полицията каза, че проявата протича мирно.
Участниците в шествието носеха палестински шалове и плакати, осъждащи бомбардировките на ивицата Газа като военно престъпление. Те призоваха за свобода за Палестина, развявайки палестински знамена. Демонстрантите скандираха: "Спрете убийството, спрете войната, спрете геноцида в Газа".
Протестът беше свикан от берлински клон на опозиционната партия "Левите". Той призова германското правителство да работи за незабавно и трайно прекратяване на огъня и за вдигане на блокадата на ивицата Газа. "Левите" настояха също за допускане на хуманитарна помощ в Газа за нуждаещото се от нея мирно население.

c