Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

Туроператорите не желаят вятърни перки край морските курорти в област Добрич

Туристическият бранш е против изграждането на вятърни електроцентрали в близост до курортите в българската акватория на Черно море. Това заяви председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Георги Щерев, цитиран от TravelNews.

По думите му появата на перки край курортите ще ги загрози и може да предизвика инциденти. Той посочи, че това ще повлияе негативно на туризма и ще доведе до отлив на туристи. Според него няма проблем те да бъдат изграждани на места, които не са покрай плажове или ако са много навътре и не се виждат от брега.

Председателят на Асоциацията на инкаминг агенциите в България Иван Грошев има сходно виждане по темата. Той е категоричен, че вятърните перки няма да са добра гледка за туристите. Той подчерта, че няма проблем да бъдат изградени на места, които не са силно туристически, защото ще доведат до инвестиции в общините и като цяло в България.

Грошев даде пример с районите на Шабла и Каварна, които разполагат с необходимите климатични условия и вятър, и съответно могат да печелят повече от енергетика, отколкото от туризъм.

Идеята за изграждане на вятърни перки срещна и отпор сред рибарската общност в Шабла, Каварна, Балчик и Добрич. Според тях този вид електроцентрали ще повлияят негативно на миграцията на рибите и ще понесат поражения на туризма в региона.

Според вносителите на законопроекта Ивайло Мирчев от ПП-ДБ и група депутати, вятърните електроцентрали ще донесат на област Добрич множество инвестиции в инфраструктурата на сушата, откриването на работни места в общините Шабла, Каварна, Балчик и Добрич и енергийна независимост на страната ни. По думите на Мирчев вятърните турбини работят в 46% от времето през годината, а потенциалът от офшорен вятър в българската част на Черно море е от над 116 GW.

c