Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Цонка Велкова, РИК Добрич: Членовете на изборните комисии трябва да имат висок ценз

Множество грешки в протоколите забавят работата на Районната избирателна комисия

Обработването на протоколите на Секционните избирателни комисии за изборите 2 в 1 в Добрич и цялата страна става бавно. Това се дължи, в голяма степен, на “много нисък ценз на членовете на СИК”, каза Про Нюз Добрич председателят на РИК Добрич Цонка Велкова. Тя посочи, че добрите протоколи са по-скоро изключение, а трябва да са правило.

“Ние засичахме тук, с колегите към изчислителния пункт към РИК, когато протоколът е пренесен правилно, че се обработва за 20 минути. А когато комисиите бързат, те допускат грешки”, каза още тя. 

Велкова е категорична, че трябват законодателни промени, с които да се въведе ценз, както за СИК, така и за комисиите с по-висок ранг.

Въпреки многото сгрешени протоколи, все пак има и такива, които са без грешки. “Моите поздравления за тези, които се справиха отлично”, обръща се към тях председателят на Районната комисия. Тя посочва, че тези комисии ще получат бонус възнаграждения, съгласно решение на Централната избирателна комисия.

Решението предвижда бонуси от 25 лева за всеки от членовете на комисия, в която няма допуснати грешки в секционния протокол.

c