Понеделник, 15 април 2024

15.04.2024

Последвайте ни

Цигуларка от световните сцени ще гостува в Добрич за концерт с Камерния оркестър

Камерният оркестър на Добрич ще поднесе на добричката публика цигулкови шедьоври от творчеството на Бах, Хайдн, Веберн на 25 март от 18.30 ч. в Концертна зала „Добрич“. В този концерт солист ще бъде Божидара Кузманова - позната на публиката по цял свят с нейния стил, създал ѝ име на една от най-чувствените родни цигуларки.

Изпълненията й се определят от критиците като „изразителни и страстни, с разум, но и с чувства“. През последните 10 години Божидара Кузманова преподава в клас по цигулка в Баховото музикалното училище във Виена, а от май 2017 г. заема длъжност и във Виенската музикална академия. Изпитва истинска страст към различните старинни и безценни инструменти, на които свири /повече от 15 различни цигулки на „Страдивари“ и 7 на „Гуарнери дел Джезу“/. В момента свири на цигулка „Девюст“.

Божидара започва да свири на цигулка на 5-годишна възраст в София. По-късно завършва обучението си в Университета за музика и сценични изкуства във Виена при проф. Гюнтер Пихлер. Печели много национални и международни конкурси за цигулари в Европа и САЩ, сред които конкурсът „Бела Барток” (1996), Конкурса за цигулари „Добрин Петков” (1996), конкурсите „Хавърхил Симфония” - Великобритания (2000), „Хъдсън Стринг“ - САЩ (2000), Голямата награда „Алоис Котман“ на град Франкфурт (2001), Почетна награда от Университета за музика и сценични изкуства – Виена (2005) и мн. др.

Божидара Кузманова е свирила като солист с много различни оркестри, като Бранденбургските симфоници, Симфоничен оркестър на радио Прага, Симфоничен оркестър на Монтевидео, Софийска филхармония, Пловдивска филхармония, Филхармония „Бохуслав Мартину“, Бахови солисти – Виена, Котман Стринг Плейърз – Франкфурт, Нов симфоничен оркестър на Базел и др. Редовно изнася концерти и преподава в различни майсторски класове в Европа, Северна Африка, САЩ, Азия и Австралия. В дискографията й има повече от 15 компактдиска, записани за различни компании в САЩ, България и Австрия.

Последният й компактдиск с Трио за валдхорна и цигулкови сонати от Брамс е удостоен с наградата „Пастичо“ на Австрийското националното радио OE1. На Кузманова са посветени творби от множество съвременни композитори (Периклис Лиакакис – „Мелодия” за соло цигулка; Петер Рихтер – Концерт за цигулка „Божидара”, Флориан Майер – „Vienna Waltz Caprise”, Юлия Пургина – пиеса „Фредерик” за соло цигулка; Серхио Навата – „Тангара” за цигулка и пиано; Томас Уоли – Концерт за цигулка „Und ein einziger Ton weinte in einem Frühling!“ („Единствен звук заплака в пролетта“), Мануела Керер – „ПЛАС” за соло цигулка и съпровождащ ансамбъл, Румен Димитров – „Соло за цигулка” и „Танго”; Роланд Фрайзицер – „Музика за цигулка и три инструмента”. Божидара Кузманова е член на струнното трио „Крайслер“, Камерния ансамбъл „Квазари“, Ансамбъл „Двадесети век“, Ансамбъл „Колаж и Реконсил“ – Виена.

Програма:

Йохан Себастиан Бах / 1685 – 1750 / - Пасакалия

Йохан Себастиан Бах - Концерт за цигулка и струнен оркестър № 2, Ми мажор

Франц Йозеф Хайдн / 1732 – 1809 / - Концерт за цигулка и струнен оркестър №1, До мажор

Антон Веберн / 1883 – 1945 / - Адажио

Цената на билетите е 5 лева, а за ученици и пенсионери – 2 лева. Могат да се купят на касата на Концертна зала „Добрич“.

c