Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Централноафриканската република повдигна обвинения в тероризъм и подкопаване на сигурността на хуманитарен работник от Европа

Властите в Централноафриканската република повдигнаха обвинения в тероризъм и подкопаване на сигурността на хуманитарен работник от Европа, който беше арестуван миналия месец, предаде Асошиейтед прес, като се позова на местната прокуратура.
Мартен Жозеф Фигейра, консултант с белгийско и португалско гражданство на американската неправителствена организация ЕФ Ейч Ай 360 (преди носеща името Международно семейно здраве - Family Health International) е обвинен в поддържане на контакт с въоръжени групировки с цел организиране на преврат, съответно застрашавайки сигурността на страната.
Прокуратурата му повдигна вчера обвинение в шест престъпления, в това число в подкопаване на външната и вътрешната сигурност на ЦАР, както и за тероризъм. Ако бъде признат за виновен, той може да бъде осъден на доживотен принудителен труд.
Сред престъпленията на Фигероа, изброени от обвинението, присъстват и "няколко договора с въоръжени групировки, стратегическа информация за дислокации на подразделения на въоръжените сили на ЦАР, за пари и за оръжие, като е действал в качеството си на служител на американска неправителствена организация, извършващ проучване за фуланите" - мюсюлманска полуномадска етническа група, в страната. 
В белгийския си паспорт обвиняемият е с името Мартен Жозеф Едуар, уточнява АП. Според твърденията на прокуратурата той "е защитавал военните престъпления и престъпленията срещу човечеството".
"Работим по незабавното освобождаване на нашия служител", заяви за АП говорителката на Еф Ейч Ай 360 Дженифър Гарсия.

c