Събота, 04 май 2024

04.05.2024

Последвайте ни

Църквата почита Свети апостол Марк - един от четиримата евангелисти

На 25 април Православната църква почита паметта на Свети апостол и евангелист Марк, един от четиримата евангелисти, автор на Евангелие от Марк. По произход той е евреин, роден в Йерусалим, но още като млад се присъединява към християнските общини, като неговата майка Мария била една от верните последователи на Иисус Христос и нейният дом бил място за събиране на вярващите. Първоначално носи името Йоан, след това Йоан-Марк, впоследствие приема последното име като знак за неговите отношения с римския свят.

Още като юноша Марк взима участие в проповедническите мисии на Свети апостол Павел и Варнава, а впоследствие става неразделен спътник и участник в мисиите на Свети апостол Петър, който го нарича „свой син“. Както с апостол Петър, така и с апостол Павел, Марк е бил в Рим. По-късно отишъл в Александрия, където основава църква и е неин пръв епископ. Почива от мъченическа смърт на 25 април 68 година.

В православния църковен календар (по стар стил) светията се почита на 25 април, на 4 януари (заедно със 70-е апостоли), 27 септември и 30 октомври. В католическия календарсе отбелязва на 25 април.

Апостол Марк се смята за покровител на египетските християни, град Венеция и Венецианската република и остров Райхенау в Германия.

Днес имен ден имат Марк, Марко, Марчела.  

c