Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Църквата почита Св. великомъченица Татяна

На 12 януари празнуват имен ден Таня, Таньо и Татяна. На този ден се почита паметта на света мъченица Татяна. Тя била родена в Рим и от малка била възпитавана в християнска вяра. Родена в богато, но боязливо и криещо вярата в християнството римско семейство, Татяна поема пътя на целомъдрието от дете. Била посветена за дякониса и изцяло се отдала на милосърдие и непрестанна молитва.

Когато станала девойка, Татяна дала обет за целомъдрие и се отрекла завинаги от светските удоволствия. По това време на престола се възкачил 16-годишният император Александър Север (205 – 238 г.). Понеже бил млад, вместо него управлявали висши сановници, които смятали за нормални постоянните гонения на християните.

Въпреки че Татяна била от богато семейство, тя била подложена на изпитание – да принесе жертва в храма на Аполон. Татяна отказала, както отказала и да се отрече от християнската си вяра, но по нейна молитва идолът се сгромолясал и се разбил на парчета. След като разбрали, че младата християнка няма да се отрече от религията си, след указания на римския градоначалник инквизитори започнали да изтезават девойката. Според писанията, след всяко мъчение Бог извършвал чудо със своята изповедница – тя се явявала на другия ден излекувана.

Заради големите мъчения, на които била подложена, църквата я канонизира като света великомъченица Татяна.

c