Сряда, 01 май 2024

01.05.2024

Последвайте ни

Църквата почита Св. Преподобни Йоан и Св. Виктор Никомидийски

На 18 април християните почитат паметта на Св. Преподобни Йоан и Св. Виктор Никомидийски. Преподобни Йоан бил ученик на св. Григорий Декаполит и събрат и сътрудник на Св. Йосиф Песнописец. Той приел монашеството твърде млад и израснал под непосредственото духовно ръководство на своя учител. Отличавал се с голямо смирение и послушание. Бил убеден защитник на православното учение и смел борец срещу иконоборческата ерес.

Когато император Лъв Армянин предприел гонение срещу почитателите на светите икони, преподобни Йоан бил подложен на жестоки мъчения заедно с учителя си Григорий и със св. Йосиф Песнописец. След смъртта на св. Григорий преподобни Йоан станал игумен на основания от него манастир в Цариград. Като такъв той удвоил монашеските си подвизи и се грижел не само за своето спасение, но и за спасението на всички братя. Починал около 820 година.

Св. Виктор Никомидийски, заедно с други мъченици, пострадал при император Диоклециан (284 - 305 г.). Когато започва жестоко гонение на християните, една от първите жертви е свети великомъченик и победоносец Георги (+ 303 г., памет на 23 април). Непоклатимата му вяра и смелост по време на страданията му накарали много езичници да повярват в Христос. По заповед на съдията главите на светите мъченици били отсечени в Никомидия около 303 г.

c