Вторник, 09 юли 2024

09.07.2024

Последвайте ни

Църквата почита паметта на Свети Наум Охридски

На 23 декември църквата почита паметта на Свети Наум Охридски, починал на тази дата през 910 година. Вероятно поради това, че датата е през зимата, а при това и в Коледен пост, още от дълбока древност Охридската архиепископия, закрита като самостоятелна през 1767 година, установила и 20 юни като ден за по-тържествено честване на неговата памет. На 27 юли пък честваме заедно Светите седмочисленици - Св.св. Кирил и Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Преподобни Наум Охридски бил най-младият от учениците на светите братя Кирил и Методий. Сведенията за живота на книжовника преди пристигането в България са оскъдни. Според едно от житията му, е роден в Мизия, „от благородни родители“, но като презрял богатството и благородството се присъединил към Кирил и Методий. Според житието на Кирил и Методий от Климент Охридски, Наум участва в тяхната мисия във Великоморавия, а през 868 година е ръкоположен в Рим.

През 886 година Наум е изгонен от Великоморавия, след като прекарва известно време в затвора, заради своята съпротива срещу влиянието на германския клир. Той пристига в България, заедно с Климент Охридски, Сава, Ангеларий и може би Горазд. Отделно от тях в България намира убежище и Константин Преславски, ученик на Методий.

Наум е сред основоположниците на Преславската книжовна школа (първоначално в Плиска), където работи между 886 и 893 година. След като Климент Охридски е назначен за епископ на Дрембица през 893 година, Наум продължава работата му в Охридската книжовна школа. През този период той основава манастир на Охридското езеро, който по-късно носи името му.

Починал на 23 декември 910 г. Погребан е на северната стена на храма, където мощите му и досега почиват неоткрити. От външната страна на храма е пристроена стаичка, в която нощуват болни и получават изцерение.

c