Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Три дружества от област Търговище попадат в обхвата на дирекцията "Големи данъкоплатци и осигурители" на НАП

След въведените от началото на тази година нови критерии за определяне на дружествата като големи данъкоплатци и осигурители и извършената актуализация на списъка от фирми, три дружества от офис Търговище на Националната агенция за приходите (НАП) са уведомени от приходната администрация, че попаднат в обхвата на териториална дирекция "Големи данъкоплатци и осигурители" (ТД ГДО). Това съобщи говорителят на офиса в Търговище Вилгения Илиева. 
Според новите критерии дружествата трябва да са платили през 2022 г. над 3,5 млн. лв. данъци и осигуровки след приспадане на възстановените през годината суми, или нетните им приходи от продажби да са повече от 300 млн. лв. Условието е посочените суми да не са от еднократни сделки или разпореждане с имущество. 
От началото на 2024 г. близо 1 350 фирми попаднаха в обхвата на ТД ГДО като вписването им в регистъра на дирекцията е извършено служебно, уточняват от приходната агенция. Сред тях са БНБ и банкови институции, застрахователи и презастрахователи, пенсионно и здравноосигурителни дружества и др.
Както БТА съобщи, общо 20 дружества от областта попадат в обхвата на новата структура "Средни данъкоплатци и осигурители" на НАП. 

c