Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Третият фестивал „Дни на студентската поезия и проза“ събира в края на август в с. Въгларово пишещи студенти, магистри и докторанти

Третият фестивал „Дни на студентската поезия и проза“ ще се проведе в хасковското село Въгларово в края на август и началото на септември, съобщиха организаторите от местното читалище „Светлина – 1926”.
В рамките на трите фестивални дни – 30, 31 август и първи септември, ще се състои и лауреатската вечер на наградените от националния студентски литературен конкурс „Проф. д-р Асен Златаров – Аура“.
„През тази година конкурсът няма да бъде обвързан с конкретна тема, но ще има мото и то е "Младежта е съкровището на човечеството, най - свидния негов цвят и най - съкровената му надежда“, каза за БТА секретарят на читалището - организатор Станка Стоянова. Произведенията за участие ще се подават от първи юли, уточни тя.
Целта на конкурса е да предостави възможност за изява на младите литературни таланти и да насърчи създаването на художествени произведения, вдъхновени от личността и делото на известния общественик и студентски преподавател проф. д-р Асен Златаров (1885-1936), чиито живот и дело са част от историята на град Хасково и село Въгларово. Професорът, роден в Хасково, е сред учредителите на градското читалище "Заря", което е първото в Южна България.
Според регламента в конкурса могат да вземат участие студенти, магистри и докторанти от български висши училища. Те участват в направление "проза" с авторско есе или разказ, а в направление "поезия" - с две свои стихотворения.
Избраните от журито на литературната инициатива четирима студенти, пишещи проза, и четирима студенти, които са подали свои поетични произведения за участие, ще бъдат поканени на фестивала и ще участват в предвидените в него прояви в Хасково и Въгларово.
В рамките на конкурса ще бъдат връчени награди "Любимец на публиката" и "Следовник на Аура" в двете литературни направления.
 

c