Понеделник, 26 февруари 2024

26.02.2024

Последвайте ни

Тодоровден: Хиляди се събраха в Малка Смолница на конна надпревара (+видео)

В село Малка Смолница в Община Добричка по традиция се проведе конен турнир по повод светлия празник Тодоровден. Денят се отбелязва винаги в първата събота на Великденските пости и е посветен на Свети Тодор - покровител на коне и конници.

По обяд започнаха конните надбягвания в Конната база до селото. Конете и техните джокеи се изправиха пред предизвикателството да прескочат паркури с различна височина, като целта беше да ги прескочат без да ги съборят. Състезанието беше зрелищно и помогна на хората да се запознаят по-отблизо с конния спорт..

Но не само състезанието беше атрактивно за гостите на празника. Те имаха възможност да се снимат с малките понита и да се разходят, седнали върху тях. Това събра десетки деца, а и не само, които видимо се забавляваха.

Този конен турнир е утвърдената традиция в Малка Смолница и тази година привлече множество посетители. На празничното събитие присъства и кметът на Община Добричка Соня Георгиева, която оцени значимостта на празника и беше впечатлена от това, което видя.

Тя припомни, че Конният турнир в село Малка Смолница е събитие, което води началото си от далечната 1976 година и през десетилетията се утвърди като емблематично за Община Добричка.

c