Сряда, 16 октомври 2024

16.10.2024

Последвайте ни

Тервел се сбогува с поетесата и учител Цветанка Костова

Поетът и учител от град Тервел, почетен гражданин на общината, Цветанка Костова е починала на 15.10.2024 г., съобщиха от Общинската администрация.

Удостоиха Цветанка Костова със званието „Почетен гражданин на Тервел“ 

Поклонението пред тленните останки ще се състои на 17.10.2024 г. в 11:00 часа в траурната зала в гробищен парк Тервел, а погребението - в 12:00 часа в гробищния парк на Тервел.

Своите съболезнования изказа и кметът на Община Тервел инж. Симеон Симеонов. Той написа за Цветанка Костова – “Всички, които познават г-жа Костова, ще я запомнят с първите уроци в училище, но и с житейските притчи, които вплиташе в своите стиховете за деца и възрастни”.


СКРЪБНА ВЕСТ

От името на Общинска администрация Тервел и лично от свое име изказвам най- искрени съболезнования на семейството и близките на учителя, поета, патриота, певеца, Човека нестихваща енергия и ентусиазъм Цветанка Костова!

Всички, които познават г-жа Костова, ще я запомнят с първите уроци в училище, но и с житейските притчи, които вплиташе в своите стиховете за деца и възрастни. За своята 38- годишна практика като учител е наградена с Орден „Кирил и Методий“, а за поетичната си дейност е наградена C много награди от различни Творчески съюзи. 

Казват, че животът се измерва с дирята, оставена след нас. Ние ще запомним Цветанка Костова с книгите „Жарава", „Нестинари”, „Не се сърди човече", „Дъга", „Зимно лято”, „Ехо от тишината”, „България една е" „Вечната”, „Ах, какво се случи”, „Равносметка”, „Паметта на сърцето”, „Чудото живот“ и др. Ще я запомним с песните от Мали Извор, които изпя и предаде на поколенията, с богатите исторически сведения за миналото на родния край.

За изключителния й принос към образователния, културния и обществения живот, бе обявена за Почетен гражданин на община Тервел през 2022 година.

Поклон пред светлата ти памет, госпожо Костова!

Кмет на Община Тервел

Инж. Симеон Симеонов

c