Сряда, 16 октомври 2024

16.10.2024

Последвайте ни

Финансова подкрепа за земеделските производители от община Добричка

Местната инициативна група „Добричка“ отвори трети прием по подмярка „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Стратегията си за Водено от общностите местно развитие. Целта на процедурата е модернизиране на земеделските стопанства, въвеждане на нови процеси и технологии, опазване на компонентите на околната среда, и др. Общият бюджет на подмярката е 361 826,54 лв., осигурени от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

С проектни предложения могат да кандидатстват регистрирани земеделски стопани, чието стопанство е със стандартен производствен обем над 8 000 евро. За юридическите лица има изискване да са регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите, Закона за вероизповеданията или създадени по Закона за Селскостопанската академия. Важно условия за допустимост е кандидатите да имат постоянен адрес (за физическите лица) или седалище и адрес на управление (за ЕТ и юридическите лица) на територията на община Добричка.

Размерът на безвъзмездната финансова помощ за един проект е от 5 000 лв. до 75 000 лв., като процента на съфинансиране е до 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Допустими са дейности включващи инвестиции в материални и нематериални активи, които подобряват цялостната дейност и конкурентоспособност на земеделските стопанства. Планираните инвестиции в стопанството трябва да са  пряко свързани с една или няколко от дейностите по първично селскостопанско производство и съхранение само на собствени земеделски продукти, както и подготовка на продукцията за продажба. Всички планирани проектни дейности трябва да се осъществят на територията община Добричка.

Финансовата подкрепа по мярката може да се вложи в строителство или обновяване на сгради и на друга недвижима собственост; закупуване и/или инсталиране на нови машини, съоръжения и оборудване; закупуване и/или инсталиране на нови съоръжения и оборудване за напояване; създаване и/или презасаждане на трайни насаждения; и закупуване на специализирани земеделски транспортни средства. Допустими са инвестиции в закупуване на съоръжения, прикачен инвентар за пчеларство и съответно оборудване, необходимо за производството на мед и други пчелни продукти, както и за развъждането на пчели-майки. Кандидатите могат да покрият със средства от процедурата разходите си за предпроектни проучвания, такси, хонорари за архитекти, инженери, консултантски услуги и др.

Крайният срок за кандидатстване е до 17:00 ч. на 10 ноември 2024 г.  

c