Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Театралната импресия „4+1“, посветена на художника Янаки Манасиев, ще бъде представена в Софийската градска художествена галерия

Театралната импресия „4+1“ на Плевенския театър, посветена на художника Янаки Манасиев, ще бъде представена в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) в рамките на изложбата по повод 90 години от рождението на художника, съобщават от СГХГ.
С гостуването на театралната импресия „4+1“ в пространството на СГХГ Плевенският театър продължава програмната си инициатива „Театър в галерия“ – диалог между театъра и изобразителното изкуство. „4+1“ е драматургичен лиричен текст, написан от Димитър Кабаков. Режисьор на спектакъла е Надя Панчева. В ролите на четирите музи на художника Янаки Манасиев участват Ирена Ненчева, Дориана Гълъбова, Маргарита Костова, Мариета Калъпова. В ролята на Художника е Сергей Константинов, отбелязват организаторите на събитието.
„В тази необичайна театрална композиция между документалистика, изобразително изкуство, поезия и художествена измислица се разгръщат съдбите на четирите жени – модели на художника, разказващи за срещите си с твореца и неговото изкуство. Това преобръща представите им за смисъла на човешкия живот, битието на твореца и картината като отрязък от вечността. Чрез техните различни гледни точки и житейски опит се разкрива съдбата на художника Янаки Манасиев, описван като един от най-самобитните творци, останал встрани от оживения културен живот на България, но оставил богато и вълнуващо творческо наследство“, казват от екипа на галерията.
/ВСР

c