Понеделник, 17 юни 2024

17.06.2024

Последвайте ни

Тайванският президент отново предложи да води преговори с Китай след военните учения на Пекин около острова

Тайванският президент Уилям Лай отново предложи днес да води преговори с Китай след два дни военни учения от страна на Пекин около острова и заяви, че очаква да се подобри взаимното разбирателство и да се стигне до помирение, предаде Ройтерс.
Китай, който смята демократично управлявания Тайван за своя територия, проведе в четвъртък и петък военни учения в региона и каза, че това е "наказание" след речта на Лай по повод встъпването му в длъжност в понеделник. Според Пекин това е бил пореден опит за обявяването на официална незаисимост на острова. 
Китай многократно разкритикува Лай, като заяви, че той е "сепаратист". Лай отхвърля претенциите на Пекин по отношение на Тайпе и казва, че само народът на Тайван може да решава бъдещето си. Той многократно предложи да се водят преговори, но това бе отхвърлено. 
По време на среща на неговата управляваща Демократическа прогресивна партия в южния град Тайнан Лай призова Китай да "сподели тежката отговорност за регионална стабилност с Тайван", съобщи партията му. 
Лай, който спечели изборите през януари, заяви още, че "очаква с нетърпение да засили взаимното разбирателство и помирението с Китай чрез обмен и сътрудничество, да създаде взаимна полза и да допринесе за постигането на мир и общ напредък". Той благодари на Съединените щати и други стани за това, че са изразили безпокойството си от китайските военни учения. 
"Международната общност няма да приеме която и да е страна да създава напрежение в Тайванския проток и да пречи на регионалната стабилност", добави Лай.
Правителството на Тайван осъди военните маневри на Китай. През последните четири години Китай извършва редовна военна дейност около Тайван, тъй като иска да окаже натиск над правителството на острова, отбелязва Ройтерс.

c