Сряда, 26 юни 2024

26.06.2024

Последвайте ни

Известният акордеонист Тончо Тонев ще изнесе майсторски клас в НЧ "Й. Йовков" в Добрич

Майсторски клас с открити уроци за възпитаниците на школата по Акордеон от НЧ „Йордан Йовков – 1870г.“ ще се проведе на 24 и 25 юни от 9.00 до 17.30 ч. в зала "Зорница" на читалището. Уроците ще бъдат ръководени от маестро Тончо Тонев. Отворени са и за външни ученици срещу заплащане  от 50 лв. за два индивидуални урока, като бройките са ограничени.

Всеки външен посетител, който желае да наблюдава уроците на напредналите, ще има възможност да го направи срещу символичната такса от 10 лв. със предварително записване.

На 26 юни от 18:00 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ ще се проведе Гала концерт на участниците от Майсторския клас. Ще участват Детският акордеонен оркестър в състав Тодор Тодоров, Никола Киров, Йордан Бонев, Борис Мартинов, Самуил Михайлов, Пламен Петров, Сергей Иванович; Акордеонен Квартет в състав Деян Дженков, Тодор Тодоров, Георги Ганчев и Станислав Стоянов и Акордеонен Оркестър „Acordeons Dreams” с ръководител Севдалин Симеонов.

Тончо Тонев е едно от имената на съвременната българска акордеонна сцена, което през годините е успяло да плени много млади акордеонисти да следват неговия пример. Неговият стил е израз на виртуозност, владеене на инструмента, богата новаторска мисъл, която намира място в съвременния изпълнителски начин на свирене и музициране.

Роден е в Стара Загора, израснал в музикантско семейство, баща му Йордан Тонев в прочут тракийски акордеонист, оставил следа в народната ни музика. Средното си образование завършва през 1995 г. в  СМУ " Христина Морфова" гр. Стара Загора , а по-късно и АМТИИ проф. „ Асен Диамандиев“ в Пловдив със специалност музикална педагогика.

Лауреат е на множество награди от фестивали и конкурси, както в България така и в чужбина, една от тях е специалната награда на конкурса „Млад музикант“ в гр. Чирпан. Като изпълнител през годините е свирил с доста музиканти, но най-яркият отпечатък и до ден днешен си остава работата му с изявения цигулар и ръководител на оркестър "Орфей" Георги Янев. Като преподавател в АМТИИ в периода 2003-2016 г. , неговото име е привличало доста студенти, които са имали желание да продължат развитието си с акордеона. Зад гърба си има ръководени два семинара, като единия от тях е с международно значение „  Musik, Kultir, Gesang&Tanz aus Bulgarien Musikseminar“ , Melchtal, Швейцария. Към настоящия момент той е активен инструменталист, преподавател и корепетитор в анс. „ Загоре“ гр. Стара Загора.

c