Неделя, 19 май 2024

19.05.2024

Последвайте ни

Тайван осъди "безсрамния" Китай, който от негово име благодари на света за загрижеността след земетресението на острова

Тайван обвини  днес Китай в "безсрамно" поведение, след като заместник-посланикът на Пекин в ООН благодари от негово име на света за загрижеността след силното земетресение на острова, предаде Ройтерс.
Китай смята демократично управлявания Тайван за своя територия и си присвоява правото да говори от негово име на международната сцена, което предизвика гнева на Тайпе, тъй като комунистическото правителство на Китай никога не е управлявало острова и няма право на глас по отношение на избора на лидерите му, отбелязва агенцията.
Вчера, след силното земетресение в Източен Тайван с магнитуд 7,2, при което загинаха 10 души, заместникът на постоянния представител на Китай в ООН каза по време на среща за правата на децата, че друг говорител е повдигнал въпроса за земетресението в "китайския Тайван". 
Китай е обезпокоен заради щетите, изрази съболезнованията си за Тайван и предложи помощ, пише в текста на изявлението му, качено на сайта на ООН. "Благодарим на международната общност за съчувствието и загрижеността", добави той. 
Тайванското Министерство на външните работи изрази недоволството си за коментарите. 
Министерството "силно осъжда безсрамното възползване на Китай от земетресението в Тайван", заяви то. Министерството добави, че това изявление показва, че Китай няма добри намерения към Тайван.
Правителството на Тайван вече благодари на правителствата и лидерите по света за това, че са изразили загриженост и са предложили помощ, включително и на САЩ, най-важния международен съюзник на острова, въпреки че двете страни нямат дипломатически отношения. 

c