Сряда, 16 октомври 2024

16.10.2024

Последвайте ни

Свилен Трифонов: Земеделски борси само за местни производители

“Необходимо е да се създават борси, достъп до които да имат само местни производители и там да не се разрешава продажбата на вносни стоки, които, както е известно са с много по-ниски цени, но това е изцяло за сметка на качеството”, смята юристът Свилен Трифонов, водач на листата на “Продължаваме Промяната-Демократична България” в област Добрич. 

Земеделската проблематика е приоритет в работата на кандидата за народен представител. Като член на Постоянната комисия по земеделието, храните и горите в 49-ия парламент  Трифонов участва в работните групи по Закона за защита на растенията, където се регламентира обработката на земеделските площи с дронове. Тази законодателна промяна е дълго чакана от пчеларите, които са най-потърпевши от използването на пестициди. Юристът е съвносител и участва в работната група, сформирана във връзка със Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, който е и един от най-важните за сектора. По време на 49-ото Народно събрание Свилен Трифонов е предлагал текстове, които са били формирани след множеството срещи с представители на неправителствения сектор, представляващи земеделските производители по браншове. Заявява, че винаги е отстоявал правата на най-слабите и уязвимите, които без съмнение са малките и средните производители на селскостопанска продукция.

Един от основните приоритети, които очертава юристът, е подкрепа на малките и средните земеделски производители. Една от мерките според него е въвеждането на регулаторна рамка по отношение на изкупуването на произведената продукция, защото много стопанства продават на цени под себестойността на продукцията. 

Друга мярка е съкращаването на пътя  на продукцията от фермата до крайния потребител. “Фермерските пазари са добър подход, но те са по-скоро решение за най-малките, а за останалите са място за реклама и презентация на качеството”, смята той. 

Друга задължителна мярка е облекчаване на административната тежест при създаването на малки семейни ферми и стопанства. Трифонов отбелязва, че към момента регулациите са толкова тежки, че за много от малките предприемачи това институционално бреме е непосилно и те се отказват още преди да са опитали.

Приоритет на кандидата за народен представител е и поливното земеделие. Според него поливното земеделие е пряко свързано с преките инвестиции в съществуващите язовири и в изграждането на микроязовири в зоните, подходящи за отглеждане на плодове и зеленчуци, изискващи по-големи количества вода. “Едва в края на 2023 г. се заговори за инвестиране на средства за възстановяване на магистралната инфраструктура за напояване”, казва той. 

Трифонов обяснява, че предстои и приемането на редица важни нови закони и промени в съществуващи, които регулират дейността, а освен това и засилване на взаимодействието с „Напоителни системи“. “В момента над 50% от водата се губи заради остарелите, а на места изцяло разрушени хидромелиоративни съоръжения”, отбелязва кандидатът за народен представител от “Продължаваме Промяната - Демократична България”. 

 

Свилен Трифонов е юрист със солиден опит в гражданското и търговското право, в областта на енергетиката, както и в управлението на процеси и екипи в частния сектор. Притежава и над 18-годишен процесуален опит. След успешно изкаран курс, в края на 2022 г. е вписан като медиатор в Регистъра на медиаторите към Министерството на правосъдието, а от юни 2024 г., след успешно издържан конкурс, е и съдебен медиатор. 

Има магистърска степен по право и по икономика със специалност „Счетоводство и одит в нефинансовите предприятия“. Беше народен представител от парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ в 49-ото Народно събрание. В него бе член на Комисията по земеделието, храните и горите и на Комисията по превенция и противодействие на корупцията. Преди това бе зам.-председател е на Общинския съвет в Плевен и председател на неговата комисия по Законност и контрол по изпълнение на решенията. Семеен, с две деца.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

c