Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Световният ден на климата и Денят на семейството - свързани с общи послания

На 15 май отбелязваме Световния ден за борба с промените в климата, както и Международния ден на семейството. През 2024 г. те са свързани с обща тема.

Климатът е важен природен фактор с решаващо значение за качеството на живот на Земята. На днешния ден вниманието на широката публика се насочва към измененията в климата, които са в следствие на човешката дейност. В сегашното си състояние климатът е благоприятен за човечеството, но то трябва да се стреми да го запази такъв и за бъдещите поколения.

Рамковата Конвенция по Изменение на Климата на ООН е приета през 1992 г. в Рио де Жанейро. Нейната цел е емисиите на парникови газове да се задържи до такова ниво, което да не позволява негативно въздействие върху климатичната система. Конвенцията е ратифицирана от 195 страни. Следващата стъпка по пътя към разрешаване на климатичните проблеми е подписването на Протокола от Киото през 1997 г. Този протокол представя легално обвързващи цели в подкрепа на намаляването на емисиите на парникови газове в развитите страни.

През 2015 година страните, подписали Рамковата Конвенция по Изменение на Климата на ООН, приеха Глобано споразумение относно Изменението на Климата - т. нар. Парижко Споразумение, което да покрие всички съществуващи, обвързващи и необвързващи споразумения в унифицирана система.

Темата на Международния ден на семейството през 2024 г. е „Семействата и изменението на климата“, което сближава двете отбелязвания на тази дата. Международният ден на семейството има за цел да повиши осведомеността за това как изменението на климата засяга семействата и ролята, която фамилиите могат да играят в действията, свързани с климата. „Чрез семейни и общностни инициативи можем да насърчим действията в областта на климата с образование, достъп до информация, обучение и участие на общността,“, казват от  Обединените нации.

Международния ден на семейството се отбелязва от 1994 година, след като през 1993 г. Общото събрание на ООН реши с резолюция да избере датата 15 май. Този ден предоставя възможност за насърчаване на осведомеността по въпросите, свързани със семействата, и за повишаване на знанията за социалните, икономическите и демографските процеси, засягащи семействата.

c