Четвъртък, 04 юли 2024

04.07.2024

Последвайте ни

Международен ден на кооперативите

Международният кооперативен ден, ежегодно отбелязван от 1923 г. в  първата събота на месец юли, е признание за значимия принос на кооперациите в световната икономика. От земеделие до финанси, здравеопазване до жилищно строителство, образование до възобновяема енергия, кооперациите са активен важен партньор за устойчивото развитие на обществото като цяло.

На 25 септември 2015 г. в Ню Йорк, по време на Срещата на върха по устойчивото развитие ООН приема Дневeн ред за развитие след 2015 г. с формулирани 17 Цели за устойчиво развитие.

Почти 180 години кооперациите  са в основата на обществата, предоставяйки им възможността да постигат общи цели. Те олицетворяват ценностите на равенство, солидарност и взаимна подкрепа, насърчавайки икономическата, социалната и екологичната устойчивост. Кооперациите са катализатори за положителни промени и поставяйки хората в основата на процесите за вземане на решения, насърчават демократичното управление и социалното сближаване.

Въпреки постиженията на кооперациите, се отчита, че те също както останалите икономически субекти, са изправени пред различни предизвикателства. Светът се бори със сложни проблеми и в тези трудни времена кооперациите трябва да си сътрудничат, да търсят иновативни сфери на дейност, за да се адаптират по-бързо към новите изисквания на времето.

Кооперациите са ключов партньор на правителствата, гражданското общество и частния сектор и създават възможности за по-справедливо и устойчиво бъдеще.

c