Понеделник, 08 юли 2024

08.07.2024

Последвайте ни

Стотици се наредиха на опашка за 16 000 дръвчета в Добрич (СНИМКИ)

Доброволците от неправителствената организация Гората.бг днес раздават 16 000 плодни, медоносни и паркови дръвчета на хората от Добрич и региона, директно на всеки желаещ. На локацията в центъра на града се наредиха на стройна опашка стотици добричлии.

Растенията са кайсии, сливи (жълта афъзка), дюли, облачински вишни, ябълки (подложка), череша (махалебка, дива), орехи и паркови и медоносни липи, акации, явори, люляци, бряст и др.

Екипът на инициативата е на площад “Свобода” от 15:30 часа и ще стоят там докато се раздадат фиданките.

Целта на организацията е да бъдат засадени 1 милион дървета, за 5 месеца, а до 2025 година дърветата да станат 5 милиона. Досега вече са засадени над 3 милиона дървета, казват от Гората.бг.

“Ще помогнем и на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни. На Земята с всяко дърво! И ще направим Добрич и региона по-зелени, красиви и чисти”, пишат те.

Повечето фиданки (млади дръвчета) са 40-130 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 1,5 метра. Сливите (жълта афъзка), дюлите, кайсиите и орехите са директно плододаващи, ябълките и черешите не са облагородени (подложни са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

Гражданите на място имаха възможност да се запознаят с инструкции за съхранение, засаждане и грижа, които са достъпни и онлайн. Няма ограничение в бройките дървета.

 

c