Неделя, 07 юли 2024

07.07.2024

Последвайте ни

Стотици привлече първият фестивал на добруджанския фолклор в село Царевец (СНИМКИ)

Стотици се събраха на първия фестивал на добруджанския фолклор в село Царевец, община Добричка, организиран от Народно читалище „Просвета – 1940 г.“.  

Събитието ще продължи до 18:00 часа, а програмата включва фолклорен концерт, дефиле на автентични и съвременно изработени добруджански народни носии, изложба на етнографски кътове от добруджанския край, фотоизложби – „Добруджа в старите снимки“ и „Историята на НЧ „Просвета – 1940 г.“ в село Царевец“, изложба на детски рисунки „Пейзажи от Добруджа“ и базар за фермерски продукти и традиционни домашно приготвени ястия от региона. Народните носии и етнографските кътове ще бъдат оценени от жури.

На място гостите могат да се запознаят с предстоящите фестивални прояви на общини и читалища в Добруджа чрез рекламни материали и календар на събитията.

Участие в музикалната програма са заявили около 35 читалища от областите Варна, Добрич и Силистра, каза за Про Нюз Добрич Виолета Петкова, секретар на НЧ „Просвета – 1940 г.“. На сцената се изявяват около 400 индивидуални изпълнители и колективи. Всички те ще получат медал и грамота за участие.  

Гости на събитието бяха кметът на Община Добричка Соня Георгиева и заместник-кметът инж. Румяна Иванова.

Фестивалът се организира по проект на стойност 14 870 лева по подмярка „Съхранение и приобщаване към богатствата на територията на МИГ Добричка“.

c