Понеделник, 17 юни 2024

17.06.2024

Последвайте ни

Стотици хиляди хора евакуирани в Бангладеш заради приближаване на силен циклон

Бангладеш евакуира близо 800 000 души от уязвимите райони, докато страната и съседна Индия очакват пристигането на силен циклон, който се е образувал над Бенгалския залив, предаде Асошиейтед прес.
Очаква се бурята да премине през бреговете на Бангладеш и Западен Бенгал в Индия около полунощ днес. Метеорологичното министерство на Индия съобщи, че се очаква стихията да достигне максимална скорост на вятъра до 120 км/ч, с пориви до 135 км/ч, които ще засегнат остров Сагар в Западна Бенгалия и района Кепупара в Бангладеш.
В Бангладеш са изпратени доброволци, които да евакуират хората в 4 000 убежища в крайбрежния регион на страната. Правителството също така затвори всички училища в региона до второ нареждане. 
Индийското летище в Калкута ще бъде затворено за 21 часа от полунощ в неделя. Бангладеш затвори летището в югоизточния град Чатограм и отмени всички вътрешни полети до и от Кокс'с Базар.
Властите на Бангладеш също така преустановиха товаренето и разтоварването в най-голямото основно морско пристанище в страната в Читагонг и започнаха да преместват повече от дузина кораби от кейовете в дълбокото море като предпазна мярка.
Това е първият циклон в Бенгалския залив преди тазгодишния сезон на мусоните, който продължава от юни до септември.

c