Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Стефан Трифонов стана европейски вицешампион на сингъл и на двойки за ветерани в категория 30+

Стефан Трифонов стана европейски вицешампион на сингъл и на двойки на първенството в Хърватия във възрастовата група 30+.

На сингъл Трифонов постигна три убедителни победи без да загуби сет. Във финалната среща той отстъпи драматично с 5:7, 6:0, 4:6 на Клаус Мосер от Германия.

В турнира на двойки Трифонов и Тибор Ковач от Словакия загубиха във финала с 6:7(5), 6:3, 1-10 от Петър Джукич от Сърбия и Давиде Фасоли от Италия.

Трифонов е петкратен държавен шампион на България и №1 в ранглистата за 12, 14, 16 и 18 г. Участвал е на Европейски и Световни първенства. През кариерата си Стефан е побеждавал някой от водещите тенисисти в света като Доминик Тийм, Борна Чорич и Дамир Джумхур. В момента Трифонов работи в банковия сектор в Белгия.

„Това е само началото. Определено ми се върна желанието за игра. Има световна ранглиста и е много мотивиращо да гледаш как прогресираш. Това е като втори шанс за хора като нас, който сега работят нещо друго. Но така можеш да потдържаш любовта към тениса", заяви Стефан Трифонов за сайта на Българска федерация по тенис.

„Целта ми до края на годината е да стигна минимум до топ 5 в световната ранглиста. След европейското може би ще успея да бъда в топ 15. Вече съм говорил с много голяма част от колегите ми в България да направим национален отбор за следващото световно първенство. Там един тим е съставен от шест души. Определено смятам, че можем да съберем един много силен отбор и да се борим за медалите на отборното световно", допълни Стефан Трифонов. 

"Завърши едно мое предизвикателство, което си поставих в началото на годината. След Ковид периода, след драстична промяна в кариерата ми, реших, че е време да се завърна към една моя стара и голяма любов, която ми липсваше от известно време – тениса. Вече навършил 30 г. имах за първи път възможността да се състезавам отново на високо ниво, е не на нивото на Джокович, Надал, Алкараз и Федерер, но все пак Европейско първенство по тенис за над 30 годишни. Целта, тези които ме познават, я знаят, винаги е била титлата. Не съм от най-спокойните при загуби, но също така не съм и при победи", сподели Трифонов.

Кратко обобщение за последните му 6 месеца подготовка, пътувания, пълно работно време, контузии, умора, успехи и падения. Световно Първенство - 1/4 финал сингъл & двойки (Топ 8 на Света за 2023) Европейско Първенство - Два сребърни медала сингъл и двойки (Подножието на Европейския връх за 2023). Под номер 18 в световната ранглиста.

c