Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Сопраното Аида Гарифулина открива тази вечер фестивала Opera Open в Пловдив

Оперната дива Аида Гарифулина открива тази вечер 11-ото издание на фестивала Opera Open на сцената на Античния театър в Пловдив. Диригент ще бъде маестро Диан Чобанов, а хорът и оркестърът са от Държавна опера - Пловдив, съобщиха от културната институция. 
Сопраното Аида Гарифулина е редовен гост-артист в най-престижните оперни театри и концертни зали в света, включително Кралската опера (Лондон), Ла Скала (Милано), операта "Метрополитен" (Ню Йорк), Гранд Опера (Париж), Арена ди Верона (Италия) и Залцбургския фестивал. Световната й кариера започва със спечелването на конкурса "Опералия" на Пласидо Доминго, а талантът и славата й я срещат както с оперни звезди като Андреа Бочели, Анна Нетребко, Хуан Диего Флорес. Гарифулина е излизала и на поп сцената и киното с артисти като Роби Уилямс на откриването на Световното първенство по футбол през 2018 г. в Москва и Мерил Стрийп в отличения с награда "Оскар" филм „Флорънс“.
„Операта е тук!“ е слоганът, който обединява честванията за 70-годишнината на Пловдивската опера и фестивала през 2024 година. Форумът включва две премиерни продукции с участието на международни артисти – операта „Кармен“ от Бизе и балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев. „Кармен“ се завръща на древната открита сцена с премиерна продукция на режисьора Урсула Хорнер. В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският бас Даниел Мирослав с участия в престижните оперни фестивали във Флоренция и Глиндеборн, Англия.
Балетната трупа с оркестъра на Пловдивската опера подготвят премиера на „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев на 12 юли и 4 септември. Спектaкълът се поставя от Валентина Турку и нейния екип от Театър Марибор, Словения.
Опера Пловдив ще отбележи 100 години от смъртта на Пучини с „Турандот“ с участието на тенора Хачатур Бадалян, посочи артистичният директор Лучано Ди Мартино. Партнират му солистите на Опера Пловдив Таня Иванова и Евгения Ралчева.
След петгодишно отсъствие на едно от най-емблематичните и обичани от публиката оперни заглавия на Античния театър – „Аида“, се завръща с надградена сценографска атмосфера от видео артиста Петко Танчев и хореография от Мариана Крънчева на 20 юли и 30 август.
Почитателите на Верди ще се насладят и на спектакъла Viva Verdi с избрани сцени от най-известните опери на италианския композитор на 3 юли.
През август програмата на Opera Open е насочена към почитателите на оперетата и мюзикъла. Сред заглавията в програмата са „Исус Христос Суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър на 21 август и спектакълът Viva l’Oреretta, Viva l’Oреretta с гост-солисти от европейски оперетни театри на 24 август.
В годината на Райна Кабаиванска фестивалът завършва с гала в нейна чест на 15 септемвриq с участието на звездите на нейните международни майсторски класове, които вече градят успешна кариера.

c