Сряда, 03 юли 2024

03.07.2024

Последвайте ни

Сомалия прие закон, който анулира брегова сделка между Етиопия и Сомалиленд

Президентът на Сомалия Хасан Шейх Мохамуд подписа вчера закон за анулирането на  споразумение, свързано със сомалийската крайбрежна ивица, което бе сключено между Етиопия и отцепническия автономен район Сомалиленд, предаде Франс прес. 
Съгласно въпросния меморандум за разбирателство, подписан на 1 януари, районът Сомалиленд - бивш британски протекторат, който обяви независимостта си от Сомалия през 1991 г., но не е признат от международната общност - възнамерява да предостави на разположение на Етиопия 20 километра от крайбрежната си ивица за период от 50 години чрез споразумение за "отдаване под наем".
Сомалийският президент заяви, че отменя това "незаконно" споразумение, даващо на Етиопия достъп до Червено море, който тя постепенно загуби след като през 1993 г. Еритрея стана независима.
Законът "илюстрира нашия ангажимент да опазим нашето единство, суверенитет и териториална цялост в съответствие с международното право", пише президентът Махмуд в социалната мрежа "Екс".
Могадишу осъди сделката като "агресия" и "грубо нарушение на суверенитета си" и обеща да се бори срещу този "незаконен" договор с "всички правни средства".
Сомалийското правителство се противопоставя категорично на искането за независимост на Сомалиленд - регион с 4,5 милиона жители, който е сравнително стабилен в сравнение със Сомалия.  Тази самопровъзгласила се република въведе собствена валута и издава собствени паспорти, но липсата на международно признание я държи в известна изолация. 
Президентът на Сомалиленд Муси Бихи Абди заяви, че Етиопия ще "признае официално Република Сомалиленд" в замяна на достъп до крайбрежната ивица.
Правителството в Адис Абеба обаче не е обявило намерението си да направи това, но посочи, че ще извърши "задълбочена оценка с оглед на това да заеме позиция относно усилията на Сомалиленд да получи международно признание".
Съединените щати, Европейският съюз, Великобритания, Африканският съюз, Арабската лига, Египет и Турция призоваха за зачитане на суверенитета на Сомалия.
Етиопия, втората по население държава в Африка, от 30 години се стреми към достъп до море - право, което тя постепенно загуби след обявяването на независимостта на Еритрея през 1993 г., посочва АФП.
 

c