Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

София ще бъде домакин на следващата среща на Виенския икономически форум на 22 април, написа Мария Габриел след среща с генералния секретар на форума Елена Кирчева

По моя покана София ще бъде домакин на следващата среща на Виенския икономически форум, която ще се проведе на 22 април 2024 г., написа вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в профила си във Фейсбук след среща с посланик д-р Елена Кирчева, основател и генерален секретар на Виенския икономически форум. Срещата в България се случва месец след разговорите им във Виена, припомня външният министър. 
Виенският икономически форум е двигател за развитие и има водеща роля в намирането на решения на глобални и регионални предизвикателства. Той показва, че регионът на Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие, заяви Мария Габриел и благодари на посланик Кирчева за енергията и отдадеността към каузите на форума.
БТА припомня, че на 13 ноември Мария Габриел откри 20-ото издание на форума. Мотото на изданието бе „Продължаваме да изграждаме икономически мостове в трудни времена“. Виенският икономически форум е учреден през 2004 г. със стратегическата цел да насърчава регионалното сътрудничество и диалога между държавите членки в региона от Адриатическо до Черно море. В продължение на две десетилетия форумът се утвърждава като мост между икономиката и политиката. Той събира политици, икономисти и дипломати за важни дискусии с цел развитие на регионалната икономика, обясниха от външното ни министерство. С работата си през изминалите двадесет години форумът показва, че регионът на Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие. Европа има нужда от региона и регионът има нужда от Европа, заяви Мария Габриел на откриването.
Във форума участва и премиерът Николай Денков. В панела „Изграждане на икономическо сътрудничество в трудни времена“ министър-председателят изтъкна, че България продължава да работи активно със своите съседи за развиване на транспортните, енергийните и дигиталните връзки. Добрата свързаност в Източна Европа ще допринесе много ползи за всички европейски граждани, смята той. „Европа е пример за мултикултурно общество, което трябва да се цени всеки ден“, отбеляза още Николай Денков.

c