Вторник, 30 април 2024

30.04.2024

Последвайте ни

Служител на германското разузнаване отрече обвиненията в шпионаж за Русия по време на съдебен процес за държавна измяна

Служител от германската служба за външно разузнаване (БНД), който е изправен пред обвинения в държавна измяна за предполагаем шпионаж за Русия, днес отхвърли обвиненията в съда, предаде ДПА.
Делото срещу 53-годишния Карстен Л., служител в БНД от 2007 г., продължава от месеци. Но отхвърлянето на обвиненията в съда днес от адвоката му бележи първият му коментар по случая.
"Обвиняемият не е искал и не е предал БНД", каза пред съда в Берлин адвокатът на Л. - Йоханес Айзенберг.
Прокурорите твърдят, че той е получил плащане в размер на 450 000 евро (479 000 долара) от руската тайна служба ФСС (Федерална служба за сигурност), за да им предаде германски тайни. В момента мъжът е изправен пред съда заедно с 33-годишния бизнесмен Артур E., обвинен, че е действал като куриер, пренасяйки документи и пари между шпионите и ФСС.
Предполага се, че E. е получил сумата от 400 000 евро, съобщи прокуратурата.
Двамата мъже, които са идентифицирани само с инициалите на фамилиите си заради правилата за поверителност на германския съд, са задържани в ареста по време на изслушванията.
Днес адвокатът на Л. оспори обвиненията срещу него, както и свидетелските показания на другия подсъдим. Той отрече да е имало тайни срещи или да са предадени секретни документи.
Освен това адвокатът твърди, че голямото количество пари, иззети от банков сейф, са лични спестявания на Карстен Л. и неговата съпруга, а не са пари, платени от руснаците.
Защитата на E. представи гледната точка към събитията на клиента си по време на изслушвания през януари и февруари.

c