Петък, 26 април 2024

26.04.2024

Последвайте ни

Асоциацията на Българските Ветерани Миротворци почете 30-годишнината от трагичната гибел на четирима български войни в Камбоджа

В храм "Св. Георги Победоносец" в столицата на Камбоджа Пномпен Асоциацията на Българските Ветерани Миротворци (АБВМ) днес почете 30-годишнината от трагичната гибел на четирима български войни, загинали в името на мира, съобщи самата организация.
В далечните 1992/1993 г. България участва в най-голямата и най-успешна мисия на ООН - UNTAC (временно управление на ООН).
Българският военен батальон, разположен в една от провинциите с най-многобройно население в страната, успешно изпълнява задачите си - обезоръжаване на враждуващите страни, осигуряване на реда, охрана на служители на ООН които провеждат гражданска регистрация, охрана на предизборния процес и най-важното - осигуряване на успешното провеждане на националните избори през 1993 г., които да осигурят бъдещето на Камбоджа.
Български полицаи са разпръснати във всички провинции на Камбоджа, където помагат за поддържането на реда, обучават местните полицаи, извършват разследвания.
По време на мисията България дава жертви - 11 български военнослужещи губят живота си.
През април 1993 г., около месец и половина преди изборите, напрежението в Камбоджа достига своя връх и в резултат на това в два отделни случая при подли и непредизвикани нападения са убити Цветомир Петков, Петър Байчев, Атанас Радев и Венцислав Мирчев.
По повод 30 годишнината от тези трагични събития г-н Георги Стефанов - представител на ветеранската организация АБВМ, от името на Асоциацията и със знанието на МВнР, проведе това възпоминателно събитие, състояло се в параклиса "Св. Георги Победоносец", построен от участниците в мисията и намиращ се в двора на българското посолство в Пномпен.
На събитието присъстваха г-н Чеа Чанборибо - министър на информацията и пропагандата на Кралство Камбоджа, членове на Асоциацията, участници в мисията от други страни (Полша), сънародници живеещи в Камбоджа, граждани наКамбоджа завършили образованието си в България, други официални лица.

c