Петък, 05 юли 2024

05.07.2024

Последвайте ни

Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека приветства освобождаването на Джулиан Асандж от британски затвор

Службата на върховния комисар на ООН по правата на човека приветства прекратяването на задържането на основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в Обединеното кралство, предаде Франс прес.
"Приветстваме освобождаването на Джулиан Асандж... в Обединеното кралство и значителния напредък към окончателното решаване на този случай, без по-нататъшно задържане", заяви пред АФП Елизабет Тросъл, говорителка на службата.
Джулиан Асандж е на път към изслушване пред федерален съд на САЩ в Сайпан, столицата на Северните Мариански острови, откъдето се очаква да излезе свободен, след като постигна споразумение с американското правосъдие.
Според Тросъл "случаят Асандж" повдига редица въпроси, свързани с правата на човека.
"Прекалено дългото задържане на Асандж също предизвиква безпокойство", заяви говорителката. "Ще продължим да следим развитието на ситуацията през следващите дни", допълни тя.
В момента основателят на "Уикилийкс" е подсъдим за "заговор за незаконно получаване и разпространение на класифицирана информация за националната отбрана", отбелязва АФП.
Според съдебните документи на САЩ се очаква Асандж да се признае за виновен само по това обвинение и да бъде осъден на 62 месеца затвор. Присъда, която вече е излежал в предварителния арест в Лондон и която ще му позволи да се завърне свободно в родната си Австралия. Съдебно заседание на остров Сайпан ще започне в 23:00 ч. по Гринуич във вторник (02:00 ч. в сряда българско време).
Съединените щати преследват Джулиан Асандж за това, че е направил публично достояние над 700 000 поверителни документа за военните и дипломатическите дейности на Вашингтон, по-специално във връзка с операциите в Ирак и Афганистан, отбелязва АФП.
 
 
 
 
 

c