Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Синът на Константин Илиев представя в Добрич новото издание "Слово и дело"

На 13 юни 2024 г. /четвъртък/, от 17.30 ч. в Регионална библиотека „Дора Габе“ ще се състои представяне на новото издание на автобиографичната книга "Слово и дело" от големия български музикант, композитор и общественик Константин Илиев и разговор със сина на маестрото - арх. Венцислав Илиев.

Събитието ще се проведе във Фоайе с пиано на библиотеката.
Вход свободен

Първото издание на  „Слово и дело” е от 1997 година. Архитект Венцислав Илиев  - първородният син на Константин Илиев, издаде за втори път книгата по повод 100-годишнината от рождението на твореца. Архитект Илиев е роден в Русе, където живее и упражнява професията си до днес.Той е тясно свързан с Добрич откъдето е покойната му съпруга - Меглена Витанова, също архитект. Никола Витанов - дългогодишен главен архитект и известен строител на Толбухин е негов тъст. Голяма чест за Венцислав Илиев е възможността да представи книгата „Слово и дело” пред обществеността на град Добрич и да припомни за значението на голямата личност  Константин Илиев – вдъхновител и създател на българския  музикален модернизъм. 

***********

Книгата представя една ярка картина на музикалния живот в България от 1945 до 1986 година през погледа и оценката на Константин Илиев. Трите  части са своеобразни литературни „фрагменти”, в които  авторът в свойствения му жив и нестандартен стил представя непознати черти от характера на неговите съвременници – утвърдени  класици и младите тогава носители на авангардното музикално изкуство. Възхваляван като диригент и остро критикуван като композитор, авторът разкрива мъчителния  процес на създаването, изграждането и утвърждаването на модерната музикална  форма на фона на ретроградното ждановско постановление от 1949 година и наложения по-късно социалистически реализъм. Драматично са представени естетическите сблъсъци между новатори и традиционалисти, които Константин Илиев описва по неповторим начин.

Специално място е отделено на периода, в който композиторът живее и твори в Добрич /Толбухин преди 1989 година/ – срещите му с ръководителите на града, с музикантите и с обикновените хора, както и създаването на фестивала за камерна музика, който днес носи неговото име.

Книгата е написана в динамиката на живото слово и се чете с увлечение не само от специалисти, но и от всички, които имат интерес към българската култура и нашата история от близкото минало. 

c