Вторник, 02 юли 2024

02.07.2024

Последвайте ни

Символът на новия живот - върбовата клонка, бе отнесен в стотици домове в Добрич (+снимки)

На празника Връбница, по-познат като Цветница, в Добрич стотици хора се стекоха, за да осветят, а след това и занесат у дома върбови клонки. Те са символ на победата на Христос над смъртта и злото, както и на новия живот, който той дарява.

Вярващите са пред храма "Света Троица" от ранни зори. Още в 6:30 сутринта пред светата обител се е извивала опашка, половин час преди вратите й да бъдат широко отворени за вярващите, споделят служители на църквата.

В голяма стая до храма старателно са отбрани хиляди върбови клонки, които миряните носят у дома, но за да ги занесат, те първо трябва да минат през църквата и да се помолят.

Това е традиция, която датира от древни времена и е свързана с празника на Цветница. В този ден хората носят осветени върбови клонки у дома си, за да благословят дома и семействата си. Смята се, че върбовите клонки имат защитно действие срещу злото и болестите.

Традицията също е свързана с входа на Христос в Йерусалим, когато хората го посрещат с върбови клонки в ръцете си, гласят поверията. Събирането и освещаването на върбовите клонки в църквата е символ на това, че верующите посрещат Христос в своите сърца и го приемат като свой господар и спасител.

c