Неделя, 30 юни 2024

30.06.2024

Последвайте ни

Симеон Ставрев и Гергин Борисов от ПП-ДБ („Спаси София”) предлагат създаване на единен транспортен модел в столицата

Общинските съветници Симеон Ставрев и Гергин Борисов от най-голямата група в Столичния общински съвет (СОС) – „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“), внесоха доклад за създаване на единен транспортен модел в София. Това съобщиха от пресцентъра на „Демократична България“.
Идеята въплъщава софтуер с данни от разнообразни източници, осигуряващи всеобхватна информация за автомобилното, велосипедното, пешеходното движение и възможни оптимизации. „Стартирахме процеса за създаване на единен транспортен модел на София - софтуер за симулация на трафика във всяка една точка на града. Този модел ще показва конфликти, забавяния, задръствания и възможни оптимизации на движението в София, а освен това ще може да прави и прогнози”, обясни Симеон Ставрев, който лансира идеята си още в миналия мандат на Столичния общински съвет.
Общинският съветник смята, че с добре разработен транспортен модел Столичната община ще може ефективно да планира и разпределя ресурси за развитие на транспортната инфраструктура. Освен това моделът би дал възможност на местната власт да взима решения за цялостната схема на градския транспорт, процедурите по разрешителни за строеж, трансформирането на урбанизираните територии и плановете за устойчива мобилност, уточни той. 
Създаването на модела ще изисква представително социологическо проучване на мобилността, данни за местоживеенето и местоработата на гражданите в зависимост от икономическата им дейност, подробна карта на уличната и магистралната мрежа, схема на градския транспорт с маршрути, спирки, разписание и характеристики на подвижния състав, изследване на пътникопотоците в обществения транспорт, данни за нивото на моторизация и мобилността на гражданите от мобилните оператори, както и изследване за обемите на трафика на ключови връзки и кръстовища. 
БТА припомня, че на 7 декември общинският съветник Симеон Ставрев настоя да получи данни за финансовото и техническото състояние на общинските транспортни дружества. В официално питане до „Столичен автотранспорт“ ЕАД, „Столичен електротранспорт“ ЕАД и „Метрополитен“ ЕАД Ставрев изисква информацията, за да може Столичният общински съвет да взема информирани решения относно общинските си дружества.
 
 
 

c