Неделя, 29 септември 2024

29.09.2024

Последвайте ни

Си Цзинпин пред Марк Рюте: Издигането на бариери пред обмена на технологии ще доведе до конфронтация

Издигането на бариери пред обмена на технологии и прекъсването на веригите за доставки ще доведе само до "конфронтация". Това обяви китайският президент Си Цзинпин, който се срещна в Пикн с нидерландския премиер в оставка Марк Рюте, предаде Ройтерс. 
"Изолацията и прекъсването на (търговско-икономическите - бел. ред.) връзки не водят доникъде. Взаимното сътрудничество е единствената възможност", е заявил Си Цзинпин пред Марк Рюте според китайските държавни медии. 
Нидерландската компания Ей Ес Ем Ел (ASML), която е водещ доставчик на оборудване за производителите на полупроводници, съобщи в началото на годината, че правителството на Нидерландия й е забранило да изнася в Китай част от продукцията си.
Това решение е прието, след като правителството на САЩ затегна контрола през октомври 2023 г. върху износа за Китай на модерни полупроводници и на оборудване за производството им.
Нидерландските власти, следвайки примера на САЩ, въведоха свои собствени ограничения върху износа на модерно полупроводниково оборудване за азиатската страна, посочва Си Ен Би Си. 

c